zonder titel (particuliere collectie) (1978)

zonder titel (particuliere collectie) (1978)

collage en potlood
38 x 47 cm


Carel Visser (1928 – 2015)


Carel Visser (1928-2015) was een veelzijdig kunstenaar met een grote liefde voor verschillende materialen. Behalve dat hij werkte met staal tekende Visser veel, verzamelde hij plakboeken vol foto knipsels en gebruikte hij gevonden voorwerpen zoals bijvoorbeeld botten van dieren, veren, wol, touw, autobanden, autoruiten. Hij maakte constructies, of hij nu ruimtelijk werkte of op het platte vlak.

Al op jonge leeftijd begon Visser met het tekenen van dieren zoals geiten, vogels en insecten. Later worden de tekeningen abstracter en maakt hij composities van geometrische vormen waarin hij de werking van principes als spiegeling, kanteling, herhaling en stapeling onderzoekt. De galerie toont enkele tekeningen uit 1955.

Beginnend in de jaren zeventig bekrast Visser het tekenpapier volledig zodat het vel meer lijkt op een metaalachtig voorwerp dan op een tekening. Deze diepzwarte bladen werden door Visser gebruikt als basis voor zijn collages die later steeds ruimtelijker werden. In de galerie is een aantal collages te zien waarin Visser, speelt met de wetten van de opbouw, symmetrie en eenheid waarop kan worden gevarieerd.

galerie dudokdegroot is verheugd een aantal tekeningen en collages van Visser te vertegenwoordigen. Zij ziet een verwantschap tussen de beeldtaal in de werken van Visser en die van een aantal jonge kunstenaars met wie de galerie samenwerkt.meer kunstenaars

ontvang onze nieuwsbrief