Architectonische constructie VI (2008)

Architectonische constructie VI (2008)

matte, metallic en fluoriserende acrylverf op canvas
180 x 225 cm


Anuli Croon


De strakke, kleurrijke werken van Anuli Croon (Leeuwarden, 1964) zijn direct herkenbaar. Figuren en interieurstukken zijn opgebouwd als een patchwork die visuele elementen vanuit zeer verschillende oorsprong en invalshoeken bijeenbrengt. Door middel van verfrollers, penselen, tape, sjablonen en stempels schildert zij haar sterke composities van patronen en speelt een virtuoos spel met structuur, kleur en ritme. De schilderijen worden daarmee heldere en autonome constructies die open staan voor meerdere interpretaties.

 


AC: ”Mijn schilderijen en werken op papier laten constructies zien die personages, interieurs en delen van een stad als een autonome identiteit neerzetten. De figuren en stadsfragmenten zijn opgebouwd uit een verzameling van visuele elementen van verschillende oorsprong. Binnen een schilderij gebruik ik wisselende standpunten. De schilderijen worden daarmee constructies die open staan voor meerdere interpretaties. De lichaamsvormen, neuzen en handen zijn gestileerd, de omgevingskenmerken bestaan uit regelmatig ogende vlakken en patronen.
Ik zoek in mijn werk naar het samenvoegen van verschillende standpunten tot een overtuigend beeld. Alles is in principe van hetzelfde belang / telt even zwaar. Ik maak geen onderscheid in tijd of stijl, afkomst of geloof. Mijn invloeden zijn divers: volkskunst en kunstnijverheid; oude- en moderne kunst; strips en graphic novels; affiches, postzegels, boekomslagen; wandkleden en stoffen uit diverse tijden en culturen. Dat wat zich opdringt kristalliseert uit en dwing ik tot elkaar op het platte vlak.
De werken kun je verdelen in personages in een situering en stedelijke en landschappelijke constructies. Elk werk op zich benader ik als een zelfstandige identiteit. Alle groepen wisselen onderling informatie uit. Zo kan ik binnen de grenzen van die groepen experimenteren en doorontwikkelen.”meer kunstenaars

ontvang onze nieuwsbrief