Lex ter Braak Non-Leaves

The Alphabet of Lost Order II

05 juni t/m 04 juli 2020

NON-LEAVES

Non-Leaves is een onderdeel van The Alphabet of Lost Order, de verzamelnaam voor het werk van Lex ter Braak. The Alphabet of Lost Order bestaat uit foto’s, tekeningen, collages, schilderijen. Een belangrijk facet van deze reeks zijn de bewerkte en onbewerkte polaroids, een groeiende verzameling van meer dan zevenhonderd foto’s. Vaak beschildert hij een polaroid zodanig dat de fotografische laag en de geschilderde in elkaar overvloeien. De polaroids kunnen het uitgangspunt voor weer andere werken zijn. Hij vergroot en bewerkt ze, monteert ze in lagen over elkaar heen. Zo zet hij het gelaagde beeld op scherp en bevrijdt het tegelijk van zijn eenduidigheid, een opzet die voor al zijn werk geldt.

 

Ter Braak: ‘In mijn werk is de mens de grote afwezige. De aandacht van de mens voor zichzelf is excessief. Selfies, lifestyle magazines, bijlagen van kranten, films, romans - het draait allemaal om de mens die blijkbaar geen genoeg van zichzelf krijgt.’ 

 

Ter Braak fotografeert het vluchtige en veronachtzaamde, het ongeziene, het pijnlijke, het bewegende en veranderlijke – zoals een onaanzienlijke struik die zich al bloeiend tegen zijn hek verzet, een gehavende boom op een industrieterrein, bloesem pluizen op vervuilde grond, afgewaaide bladeren op de snelweg, boomstronken die als geamputeerde ledematen uit de grond steken, snippers landschap die naar meer verlangen.  Voor Ter Braak zijn dat evenzovele manifestaties van eigenzinnige schoonheid, volharding en verzet. Hij ziet er een ordening en verhaal in die zich aan aan ons inzicht onttrekken maar die getransponeerd mythische proporties kunnen hebben. Hij zoomt erop in, laat de context buiten beeld, opdat zij hun eigen verhaal vertellen, soms verhevigd door de schilderkunstige ingrepen. Het nadrukkelijk vermanende of politiek geëngageerde lijkt afwezig maar wie de tekens van de menselijke conditie kan lezen ziet grote betrokkenheid met de wereld om ons heen. 

 

Lex ter Braak Non-Leaves | The Alphabet of Lost Order II