Paul Bogaers

solo

03 september t/m 30 september 2020

Wie net als Paul Bogaers (1961) een voorliefde heeft voor verzamelen, voelt zich direct thuis in zijn vermaarde atelier in Tilburg. Het atelier staat en hangt vol met zijn verzamelingen foto’s en kiekjes, prentbriefkaarten, afbeeldingen en gevonden objecten als takken en stenen, levende planten en verzamelde etnografica. Dit atelier, tegelijk Bogaers’ universum en diens reservoir, verruilt hij binnenkort voor een atelier in Amsterdam. Galerie dudokdegroot greep deze kans aan om -samen met de kunstenaar- een aantal parels uit zijn oeuvre te selecteren voor de solotentoonstelling waarmee de galerie het nieuwe seizoen zal openen. 

 

Paul Bogaers heeft als kunstenaar vooral naam gemaakt met zijn fotografische werk en met literaire projecten. Wat de galerie vooral aanspreekt is dat deze beeldend kunstenaar tussen de disciplines werkt. Of hij nu foto’s, collages, boeken of sculpturen maakt, altijd is het beeld dat hij tot stand brengt een tussenvorm, een combinatie van enerzijds uitersten en anderzijds overeenkomsten. De thematiek van Bogaers’ hele oeuvre is tamelijk breed, maar de onderlinge verbanden én botsingen tussen alle onderdelen vormen het eigenlijke onderwerp van zijn langlopende onderzoek. De laatste tijd spitst dit zich met name toe op de vreemde relatie die kan ontstaan tussen een fotografische beeld en een substantiële vorm of object. De foto, zijnde een representatie van de werkelijkheid, toont dan ineens haar illusionistische gezicht, precies waar die opgaat in de fysieke, reële werkelijkheid. 

Zo zijn er op de tentoonstelling elegante vrouwensculpturen te zien, samengesteld uit takken, schelpen en papier-maché; de gezichten van deze vrouwen bestaan uit foto’s, die bijna perfect overlopen in de tastbare ruimtelijkheid van de langgerekte lichamen. Daarnaast stelde Bogaers specifiek voor de ruimte van de galerie een aantal wandconstellaties samen, een specifieke ordening van foto’s, objecten en wandsculpturen. 

Paul Bogaers | solo